WODOROWY TEST ODDECHOWY/TEST NA SIBO

wodorowy test oddechowy SIBONadwrażliwość pokarmowa – problem XXI wieku

Zapewne każdy z Państwa spotkał się z tym problemem. Zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia często kojarzymy ze spożyciem określonych pokarmów – mleka, strączkowych, chleba, czosnku. W zasadzie niemal każda potrawa może oddziaływać negatywnie na konkretny organizm. Niestety, nie da się bez badań określić, z czym mamy do czynienia. Może to być reakcja obronna organizmu na jakiś składnik toksyczny, ale najczęściej przyczyny mogą być dwie: alergia pokarmowa oraz nietolerancja pokarmowa. Uwaga: to nie są synonimy! Alergia pokarmowa dotyczy naszego układu immunologicznego (odpornościowego), natomiast nietolerancja pokarmowa nie ma podłoża immunologicznego. Nie ma prostego, domowego sposobu na określenie z jakim problemem mamy do czynienia. Trzeba się z tym zwrócić do specjalistów – lekarzy i dietetyków.

Jednym z zupełnie nowych narzędzi diagnostycznych, który pozwala na ustalenie przyczyn problemów z układem pokarmowym jest tzw. wodorowy test oddechowy (WTO), znany też pod angielskim skrótem HBT (hydrogen breath test).

Czym jest wodorowy test oddechowy?

Płuca człowieka wydalają mieszaninę ok. 2 tys. substancji. Ich analiza pozwala często na diagnozę rozmaitych schorzeń. W warunkach normalnych w oddechu zdrowego człowieka nie stwierdza się obecności gazowego wodoru. Jeśli jednak wykryje się go w wydychanym powietrzu, może to oznaczać, że niektóre składniki pokarmowe, takie jak węglowodany (mówiąc językiem potocznym – cukry) lub białka nie są prawidłowo wchłaniane w jelitach i stają się pożywką dla bakterii znajdujących się w jelicie cienkim. Zachodzi tutaj szkodliwy proces fermentacji, którego produktami ubocznymi są wodór (H2) oraz metan (CH4). I właśnie te gazy można wykryć przeprowadzając WTO.

W jakich przypadkach wykonuje się WTO?

Lekarz zleca wodorowy test oddechowy wtedy, gdy zachodzi podejrzenie nietolerancji niektórych cukrów (węglowodanów), takich jak laktozy, fruktozy, sorbitolu czy ksylitolu.

Czym jest test na SIBO?

Czasami problemy z nadwrażliwością pokarmową są efektem zespołu przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (ang. SIBOSmall Intestine Bacterial Overgrowth). Jest to sytuacja, w której bakterie, które normalnie rezydują w jelicie grubym zaczynają kolonizować także jelito cienkie. SIBO często występuje w przebiegu choroby znanej jako zespół jelita drażliwego (ZJD, ang. IBS – Irritable Bowel Syndrome). Zazwyczaj dotyczy to osób młodych (do 45. roku życia), częściej zapadają na to schorzenie kobiety.

Jak przebiega wodorowy test oddechowy?

Test ten jest z punktu widzenia pacjenta wyjątkowo prosty i bezinwazyjny. Osoba przeprowadzająca test musi się jednak do niego wcześniej przygotować. Procedurę, którą należy zacząć już 4 tygodnie przed samym testem opisano w osobnym wpisie https://ammedic.pl/index.php/dla-pacjenta/przygotowanie-do-sibo-oddechowy-test-wodorowy]. Trzeba koniecznie pamiętać, aby dokładnie wypełnić wszystkie wymagania. W przeciwnym wypadku wyniki badania będą niemiarodajne.

Na początku bada się tzw. poziom podstawowy. Pacjent ma za zadanie nabrać powietrza do płuc, odczekać 15 sekund i wydmuchnąć je przez specjalny ustnik do urządzenia testowego. Pozwoli to ustalić stężenie wodoru przed właściwym badaniem. W drugiej części testu należy spożyć przygotowany roztwór odpowiedniego węglowodanu (cukru) i sześciokrotnie, w odstępach półgodzinnych, ponowić proces wydmuchiwania powietrza. Na tym udział pacjenta w teście jest zakończony. Wyniki są uzyskiwane natychmiast. Ich interpretacją zajmie się specjalista.

Jak wygląda test na SIBO?

Z punktu widzenia pacjenta jest niewielka różnica pomiędzy typowym testem WTO a testem na SIBO. W tym drugim przypadku pacjent po oznaczeniu poziomu podstawowego wodoru przyjmuje odpowiednią porcję glukozy albo laktulozy. Kolejne próbki są pobierane co 15 albo 20 minut przed dwie godziny. Sposób pobierania próbek wydychanego powietrza jest taki sam, jak dla WTO.

Jakiego urządzenia pomiarowego używa się do pomiarów?

Do pomiaru wodoru w wydychanym powietrzu używamy niedawno zakupionego urządzenia GASTRO H2 CHECK stworzonego przez światowego lidera testów oddechowych, brytyjską firmę MD Diagnostics Ltd Aby zapewnić pełne bezpieczeństwo oraz higienę pomiaru, każdy pacjent używa w trakcie pomiaru jednorazowego ustnika z filtrem eliminującym bakterie i wirusy.

Gdzie można poczytać więcej o testach?

Poniżej znajdują się linki do kilku wybranych pozycji bibliograficznych, w których znajdziecie państwo nieco więcej informacji o testach. Jeśli będziecie mieć jakieś pytania związane z ich przebiegiem oraz interpretacją, nie wahajcie się pytać naszych specjalistów.

Nasza lokalizacja

©Ammedic